Designyou
canfeel

Wyniki dla “Keyword

JLL

Zrównoważone i sprzyjające integracji środowisko pracy

  • Konsultacje, Design, Wykonawstwo, Meble

  • Biuro

  • Usługi

  • Manchester, Wielka Brytania


  • 1290 m²

  • 12 miesięcy

Kiedy firma JLL zdecydowała się przenieść swoje biuro w północno-zachodniej Wielkiej Brytanii, ich wizja nowego miejsca pracy była jasna - stworzyć zrównoważone, sprzyjające integracji środowisko pracy, wpływające pozytywnie na samopoczucie i interakcje. JLL postawiło na współpracę z zespołem projektowym w Tétris UK, aby uczestniczyć w tworzeniu tego wzorowego biura.

Siła pracowników przez łączność i integrację Więcej

Ściśle współpracowaliśmy z JLL, realizując ich standardy pracy w przestrzeni biurowej. Sam projekt celebruje współpracę, zapewniając jednocześnie zdrowe środowisko biurowe. Zastosowano tu modułowe konstrukcje, aby zapewnić elastyczność przestrzeni zarówno teraz, jak i w nadchodzących latach.

Kluczowe dla tej realizacji było zaprojektowanie środowiska sprzyjającego integracji. Zapewniliśmy miejsce do pracy dla każdego. Od wyraźnych kontrastowych oznaczeń po różne wykończenia dostosowane dla osób niedowidzących. W zacisznej części biura znalazły się również pomieszczenia dedykowane dobremu samopoczuciu. Oprócz tego pokój Wellbeing & Multifaith zapewnia prywatną przestrzeń do pracy w skupieniu z dużą ilością naturalnego światła i roślinności. Pomieszczenie to może służyć przedstawicielom różnych wyznań do wykonywania praktyk religijnych, lub do medytacji i wyciszenia. Jest to przestrzeń otwarta do korzystania przez wszystkich do indywidualnych potrzeb.

Zrównoważone miejsce pracy przyszłości

Zrównoważony rozwój był podstawą projektu od samego początku, zgodnie z założeniami JLL o zerowej emisji dwutlenku węgla w Wielkiej Brytanii i globalnymi celami, w tym WELL, BREEAM i SKA.

Biofilia stanowi kluczową część projektu, do którego poza ponad 100 roślinami włączono też innowacyjne „aktywne zielone ściany” NAVA. Z estetycznego punktu widzenia projekt czerpie wiele elementów z natury, widocznych m.in. w drewnianych wykończeniach.

Zaprojektowano tu również schemat oświetlenia, który umożliwia regulację temperatury światła w ciągu dnia, wspierając naturalny rytm dobowy organizmu.

Ważne dla projektu były też kwestie takie, jak redukcja hałasu i prywatność a miejsca pracy zostały zaprojektowane tak, aby zminimalizować uciążliwy hałas, z wydzielonymi budkami telefonicznymi i pomieszczeniami do pracy w skupieniu, a także z tłumiącymi dźwięk tkaninami i panelami oraz elementami maskującymi dźwięk.

W całym projekcie wprowadziliśmy zasady gospodarki o obiegu zamkniętym, aby zminimalizować emisję dwutlenku węgla. Od odnowionych krzeseł roboczych po materiały ponownie użyte do wykończenia biura - blaty kuchenne i recepcyjne są w rzeczywistości wykonane z przetworzonych kubeczków po jogurcie!

Efekt końcowy?

Przyszłe miejsca pracy wymagają wyobrażenia sobie ich na nowo, a biuro JLL North West uosabia naszą koncepcję „Nowej Normalności”.

Wraz z Covid-19, który zmienia charakter biura, miejsce pracy JLL North West stawia na bezpieczeństwo pracowników i ich doświadczenie przestrzeni. Projekt oddał w ręce pracowników wielofunkcyjne przestrzenie, które wspierają rolę biura jako fabryki pomysłów i centrum kooperacji, jednocześnie odpowiadając na potrzebę zdrowego środowiska pracy.

Ale zobaczyć znaczy uwierzyć, a liczby mówią głośniej niż słowa. Jesteśmy dumni, że przyczyniliśmy się wraz z JLL do osiągnięć takich jak:

  • Szybkość dostawy: projekt i wykonanie prac zakończono w ciągu zaledwie 12 miesięcy.
  • Zero dwutlenku węgla netto: Przestrzeń prac, dostarczona zgodnie z zobowiązaniem JLL do zerowej emisji dwutlenku węgla w Wielkiej Brytanii do 2030 r., obejmuje zaprojektowanie aktywnych miejsc pracy, praktyk wellbeing i gospodarki o obiegu zamkniętym.
  • Oszczędności związane z ponownym wykorzystaniem: 70% poprzedniego biura zostało wykorzystane ponownie, a oszczędności w wysokości ponad 40 000 funtów osiągnięto dzięki użyciu mebli odnowionych, zamiast nowych.
  • Oszczędność CO2: z poprzedniego biura JLL zachowano ponad 500 elementów, co pozwoliło zaoszczędzić 45 ton CO2 (e) i skierować 15 ton produktów do ponownego wykorzystania.
  • Działalność charytatywna: współpraca JLL z organizacją charytatywną Business to Schools zapewniła, że ​​niewykorzystane meble - o wartości 30 000 GBP - zostały przekazane trzem szkołom.

Łącząc siły z ekspertami z JLL, byliśmy w stanie stworzyć projekt, który naprawdę żyje i oddycha marką, wizją i wartościami JLL – co stało się możliwe dzięki wyjątkowemu podejściu do kwestii designu.

Aby uzyskać więcej informacji na temat tej realizacji lub omówić wymagania projektu, skontaktuj się z naszym zespołem

 

 

Zapraszamy do kontaktu

Napisz do nas

Używamy plików cookie, aby poprawić komfort korzystania z serwisu.

Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub dostosować ustawienia, aby zmienić swoje preferencje. Przeczytaj więcej w naszym Oświadczeniu o plikach Cookie.

Dostosuj