Nuxe Laboratoires

Przestrzeń biurowa jako showroom z naturalną esencją

  • Konsultacje, Design, Wykonawstwo, Meble

  • Biuro

  • Dobra konsumpcyjne

  • Milano, Włochy


  • 450 m²

  • 2 miesięcy

  • 26 Miejsca pracy

Nowa mediolańska siedziba Nuxe Laboratoires, pionierskiej francuskiej marki w dziedzinie kosmetyków naturalnych, jest wynikiem zapotrzebowania firmy na przestrzenie robocze i reprezentacyjne, które oddają wartości i filozofię firmy.

Koncepcja projektu, inspirowana wartościami marki, ma na celu odtworzenie w przestrzeni wrażenia energii, regeneracji i dobrego samopoczucia, jakie daje kontakt z naturą i jej elementami.
Cała organizacja przestrzeni obraca się wokół centralnej recepcji i strefy powitalnej. Obszar ten, po którego bokach rozgałęzia się reszta otwartej przestrzeni, jest wyjątkowy dzięki obecności strefy showroomu przeznaczonej do prezentacji produktów kosmetycznych marki Nuxe Laboraotires i doskonale integruje się z miejscami pracy, dodając dodatkowy dotyk zmysłowości do doświadczenia marki przez użytkowników. Obszar ten charakteryzuje się eleganckimi wykończeniami podłogi z efektem drewna, wygodnymi meblami tapicerowanymi, które tworzą intymną atmosferę, zaokrągloną ladą recepcyjną i stolarką na zamówienie, wykonaną przez lokalnych rzemieślników, które nadają przestrzeni bardzo domowy i przyjazny charakter. Szczególną cechą jest gablota o pełnej wysokości, zaprojektowana na zamówienie i charakteryzująca się strukturą z jasnego drewna i żelaza, w którą wkomponowano zaokrąglone lustra, aby odtworzyć efekt salonu piękności.
W całej przestrzeni zastosowano rozwiązania z zakresu biofilii - różnorodne zielone rośliny doniczkowe i skrzynki kwiatowe zintegrowane z laminowanymi panelami o pełnej wysokości, oddzielającymi od siebie poszczególne jednostki operacyjne. Taka konfiguracja pozwala na swego rodzaju subtelną osłonę pomiędzy przestrzenią wypoczynkową a funkcjonalną, przy jednoczesnym zachowaniu pewnej dynamiki i ciągłości przestrzennej, która zachęca do współpracy i interakcji.
Poza korzyściami dla komfortu ludzi i jakości powietrza, obecność zieleni tworzy przyjemny efekt estetyczny, który daje poczucie świeżości i lekkości w całym otoczeniu. Ekspozycja dużej części otoczenia na naturalne światło wpadające przez duże okna, które wychodzą głównie na strefę wejściową, również przyczynia się do nadania otoczeniu jaśniejszego wyglądu. Więcej

W strefach pracy operacyjnej znajdują się wnęki ścienne do szybkich spotkań, zintegrowane z szafkami do przechowywania, lub kabiny do działań wymagających prywatności i koncentracji, sale konferencyjne o różnych wymiarach oraz wielofunkcyjna strefa odpoczynku z aneksem kuchennym. Ta strefa relaksu ma takie samo wykończenie z efektem drewna jak strefa powitalna i wychodzi na nieformalną, elastyczną przestrzeń, która jest wykorzystywana przez pracowników w przerwach na lunch oraz jako salonik do rozmów biznesowych przy kawie lub w chwilach towarzyskich. Wybór kolorów jest wynikiem badań, które zaproponowały paletę odcieni szarości, drewna, zieleni, jasnego błękitu, czerwieni i burgundu, z niuansami przywołującymi na myśl ziemię, rośliny, wodę i kwiaty.
W salach konferencyjnych, reprezentacyjnych biurach i ciągach komunikacyjnych dominują ciepłe, stonowane odcienie jasnoszarej wykładziny, która w otwartych przestrzeniach przechodzi w jaskrawą zieleń, przywołującą na myśl tożsamość wizualną firmy i jej naturalną filozofię. Podczas gdy jasnoniebieski kolor wyróżnia się w wyposażeniu salonów i na ścianach w salach konferencyjnych, zieleń jest często stosowana w detalach niektórych elementów wyposażenia, takich jak ramy okien, stanowiska pracy lub podwieszane oprawy oświetleniowe. Czerwienie można znaleźć w tkaninach niektórych designerskich mebli, w panelach dźwiękoszczelnych między biurkami oraz w oprawionych w ramy wydrukach i grafikach wiszących na ścianach, które dodają przyjemnego akcentu kolorystycznego całej przestrzeni. 

Photo credit: ©Davide Galli

Opinia Klienta

Our need was to have welcoming work and representative spaces that could reflect our brand philosophy. Tétris has created for us a working environment inspired by the values of our company that promote well-being and respect for the environment and nature. The design of the spaces is fresh, light and bright - also thanks to the abundant presence of green - but at the same time colourful, dynamic and refined in the choice of finishes, colours and materials. 

Cécile Drouilly

Managing Director Nuxe Laboratoires Italy

Throughout the project, both in the design and execution phases, Tétris listened and satisfied our requests by proposing original and creative solutions, totally tailor-made for us and for our new offices with special attention to details and completing the project within the agreed delivery time. We are enthusiastic about the work carried out and we can therefore only recommend Tétris for their seriousness, reliability and competence.

Cécile Drouilly

Managing Director Nuxe Laboratoires Italy

Zapraszamy do kontaktu

Napisz do nas

Używamy plików cookie, aby poprawić komfort korzystania z serwisu.

Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub dostosować ustawienia, aby zmienić swoje preferencje. Przeczytaj więcej w naszym Oświadczeniu o plikach Cookie.

Dostosuj