Designyou
canfeel

Wyniki dla “Keyword

Bluehouse Capital

Nowa odsłona kultowego budynku

  • Wykonawstwo

  • Biuro

  • Nieruchomości

  • Warszawa, Polska


  • 390 m²

  • 4 miesiące

Zakończyła się modernizacja części wspólnych budynku biurowego w Warszawie należącego do Bluehouse Capital. Za koncepcję i wykonanie rearanżacji odpowiadał Tétris. - Sam pomysł na nową aranżację zrodził się ze skojarzenia z tworzeniem zielonej oazy na betonowej pustyni - podkreśla Anna Rębecka, architekt w Tétris.

- Potrzeby najemców biurowców ewoluują, na korzyść zmienia się także infrastruktura Biznesowego Mokotowa w pobliżu Marynarska Point 2. Dziś wartością dodaną dla budynku jest wykorzystanie lobby jako miejsca, w którym można chwilę popracować, odpocząć lub odbyć nieformalne spotkanie. Szczególnie zależało nam na naturalnej zieleni, która pozytywnie wpływa na samopoczucie przebywających w pobliżu osób, a także pomaga dbać o dobrą jakość powietrza. Potrzebowaliśmy w strefach wspólnej po prostu nowej jakości. Efekt prac zdecydowanie zachęca do spędzania tu czasu - mówi Marika Ziętara, Bluehouse Capital. Więcej

Rewitalizacja strefy wejściowej budynku biurowego Marynarska Point 2 obejmowała odświeżenie recepcji, atrium, holi windowych i toalet ogólnodostępnych na parterze – w sumie 390 mkw. powierzchni.

- Sam pomysł na nową aranżację zrodził się ze skojarzenia z tworzeniem zielonej oazy na betonowej pustyni. Wcześniej w otoczeniu budynku na próżno było szukać zacisznych miejsc do wypoczynku i kameralnych spotkań. Istniejące zagospodarowanie atrium również temu nie sprzyjało. Postanowiliśmy wprowadzić do wnętrza jak najwięcej żywych roślin, wykorzystując naturalne światło wpadające przez przeszkloną elewację frontową i świetlik - podkreśla Anna Rębecka, architekt w Tétris.

Na wejściu gości wita zielona ściana za recepcją, która kieruje wzrok ku tonącej w roślinach, ażurowej bryle w sercu atrium. Architekci zaproponowali najprostszy kształt domu z dwuspadowym dachem, co wzmacnia wrażenie intymności i przytulności. Drewniana konstrukcja „domku” wzmocniona jest profilami stalowymi. Wewnątrz znajdziemy wbudowaną kanapę, z wysokim oparciem pochłaniającym dźwięki, dodatkowe stoliki, fotele i krzesła – jest to przestrzeń do nieformalnych spotkań, pracy i odpoczynku. Na różnych wysokościach znajdują się pojemne donice z fantazyjnymi roślinami, a całość uzupełniona jest nastrojowym oświetleniem i ocieplona drewnem. Rośliny zostały skrupulatnie dobrane tak, aby mogły bez problemu żyć w tej zamkniętej przestrzeni.

Ciekawym detalem jest artystyczna tapeta z motywem egzotycznych ptaków, powtórzona również w toaletach. Bryłę domku uzupełniają dwa dodatkowe podesty, ze skrytymi za donicami z zielenią kolejnymi stolikami. Wszystkie te elementy wypełniają przestrzeń atrium w sposób, który wymusza przejście przez lub tuż obok podestów, zachęcając do skorzystania z siedzisk. Nazwa tej strefy: „Garden Point”, nawiązuje do nazwy budynku.

Realizacja w nowej rzeczywistości

Zakres prac obejmował demontaż okładzin ściennych w strefie recepcji oraz łazienkach, a także istniejącego masywnego siedziska ze spieków kwarcowych znajdującego się w atrium. Poza wykonaniem nowej zabudowy patia, w części wejściowej zamontowano nowe płytki imitujące kamień, zieloną ścianę oraz lacobel i tapety. Stalową ladę recepcyjną zastąpiono nową, drewnopodobną. Ujednolicono i uzupełniono także oświetlenie oraz wymieniono tablice najemców. W łazience Tétris przeprowadził kompleksową renowację z wymianą armatury i okładziny.

Wszystkie prace Tétris prowadził w godzinach nocnych, aby nie zakłócać normalnego funkcjonowania budynku.

Projekt realizowany był na przestrzeni od marca do czerwca, także jego organizacja wymagała zastosowania dodatkowych procedur bezpieczeństwa – limit osób pracujących w jednym momencie, kontrola temperatury ciała na wejściu, zaostrzone zasady higieny. Dodatkowo zamknięcie granic wymagało szybkich decyzji Tétris co do zmiany dostawców części materiałów z Hiszpanii i Włoch, na polskich. Dzięki temu udało się zakończyć działania na czas.

Budynek biurowy Marynarska Point 2 został oddany do użytku w 2008 r. Oferuje 13 tys. mkw. nowoczesnej powierzchni biurowej. Zarządcą budynku i jednocześnie koordynatorem modernizacji jest agencja BNP Paribas Real Estate. Natomiast za wynajem powierzchni biurowej odpowiada Savills.

 

Opinia Klienta

Potrzebowaliśmy w strefach wspólnej po prostu nowej jakości. Efekt prac zdecydowanie zachęca do spędzania tu czasu.

Marika Ziętara, Bluehouse Capital

Bluehouse Capital, Warszawa

Zapraszamy do kontaktu

Napisz do nas

Używamy plików cookie, aby poprawić komfort korzystania z serwisu.

Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub dostosować ustawienia, aby zmienić swoje preferencje. Przeczytaj więcej w naszym Oświadczeniu o plikach Cookie.

Dostosuj