Designyou
canfeel

Wyniki dla “Keyword

The Fork

Nowe, kreatywne i dynamiczne biuro… z miejskim echem

  • Konsultacje, Design, Wykonawstwo, Meble

  • Biuro

  • Dobra konsumpcyjne

  • Mediolan, Włochy


  • 1200 m²

  • 5 miesięcy

  • 98 miejsc pracy

TheFork, wiodąca europejska platforma rezerwacji restauracji i spółka zależna TripAdvisor, powierzyła Tétris zaprojektowanie i budowę swojego nowego biura w Mediolanie.

Projekt jest znakomitym przykładem inteligentnej konwersji tradycyjnej przestrzeni biurowej w świeże i dynamiczne środowisko, które interpretuje i odzwierciedla wartości firmy. Nowe biuro o powierzchni 1200 mkw. Mieści się w zabytkowym budynku - Palazzo dell’Informazione - krajobrazowym symbolu Mediolanu. Przestrzenie robocze, rozmieszczone na dwóch połączonych wewnętrznie kondygnacjach, zostały zaprojektowane tak, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort i możliwość pracy w elastyczny, kreatywny i zintegrowany sposób. Więcej

Projekt został zaplanowany w sposób zintegrowany, opracowując jednocześnie design, technologię i inżynierię instalacji. Koncepcja zrodziła się z chęci ponownego zaproponowania mediolańskiego wzoru urbanistycznego w biurach poprzez strukturę architektoniczną obszarów funkcjonalnych i dobór materiałów. Recepcja, która nabiera cech miejskiego placu, wygląda jak dynamiczne otoczenie, które zaprasza do wejścia do dużej części wypoczynkowej wyposażonej w profesjonalną kuchnię i wychodzącej na piękny taras ozdobiony zielenią i strefami wypoczynkowymi. Przyjazny i interaktywny obszar z elastycznymi meblami, które można konfigurować zgodnie z różnymi potrzebami jest doskonale przystosowany do organizowania pokazów kulinarnych lub prezentacji biznesowych.

Korytarz biegnie przez całą przestrzeń na wzór miejskiej ulicy, spowalniając rytm i wprowadzając metropolitalne echo do obszarów operacyjnych. Budki telefoniczne stają się fotobudkami, a drabina z metalowej stolarki i blachy w kolorze opalizującej czerwieni zaprasza nas do wejścia na piętro charakteryzujące się industrialnymi akcentami wykończenia, a także materiałami i kolorami, odsłoniętymi instalacjami i podwieszanymi oprawami oświetleniowymi. .

Obszary operacyjne, urozmaicone narożnikami podporowymi, ciągną się wzdłuż korytarza jako zielone patia i charakteryzują się umeblowaniem w ciepłych i naturalnych odcieniach. Aby zapewnić maksymalny komfort pracownikom, wszystkie stanowiska pracy mają regulowaną wysokość i wyposażone są w lampy, co daje możliwość wyboru pozycji pracy o różnych porach dnia i regulowania natężenia światła według własnego uznania.

Domowa atmosfera, która łączy w sobie wygodę, funkcjonalność i elastyczność, panuje również w przestrzeniach współpracy, takich jak sale konferencyjne czy kabiny cichej pracy.

Z technicznego punktu widzenia kluczowa dla tego projektu była instalacja urządzeń akustycznych: całe podwieszane sufity wykonane są z paneli o wysokiej dźwiękochłonności, ławki w biurkach są wyposażone w ekrany pokryte tkaniną dźwiękochłonną, a w salach konferencyjnych monitory są zabudowane w ścianach pokrytych naturalnymi i przyjaznymi dla środowiska panelami o właściwościach dźwiękochłonnych.

Ogromne znaczenie miała również interpretacja kultury marki w nowej siedzibie klienta, co przekłada się na różnorodne elementy graficzne inspirowane pop-kulturą w salach spotkań i strefach współpracy.

 

Zdjęcia autorstwa: Paolo Carlini Photography

Zapraszamy do kontaktu

Napisz do nas

Używamy plików cookie, aby poprawić komfort korzystania z serwisu.

Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub dostosować ustawienia, aby zmienić swoje preferencje. Przeczytaj więcej w naszym Oświadczeniu o plikach Cookie.

Dostosuj