Designyou
canfeel

Resultaten voor “Keyword

AIK

Berlagehuis Den Haag in ere hersteld

  • Advies, Bouw

  • Kantoor

  • Vastgoed

  • Den Haag, Nederland


  • 13000 m²

  • 14 maanden

Het Berlagehuis dat zich volgens de richtlijnen van Berlage karakteriseert door ‘De rust der Vorm’ is toch in zijn routing en massa een zeer complex pand. De diverse atria (open en gesloten), de verschillende vleugels aan het pand en de trappenhuizen maken dat het pand qua indeling grote uitdagingen kent.

De atria aan de binnenzijde zijn voorzien van een zeer karakteristieke vormgeving. De vertanding van de kolomstructuur maakt dit pand ook voor een leek herkenbaar. Tijdens een van de vorige verbouwingen zijn er ingrepen gedaan die niet conform de vormentaal van Berlage zijn ontworpen. Tijdens deze renovatie hebben we ervoor gekozen deze elementen aan te passen of te verwijderen om de vormgeving weer in ere te herstellen. Specifiek hiervoor te benoemen zijn de puien die geplaatst waren onder de vertanding. De Berlage kamer, die monumentaal is, is onaangetast gebleven en heeft dus een unieke positie in het pand verworven, met uitzondering van de toegang naar de kamer. Deze monumentale deuren zijn aangepast naar de huidige brandeisen van het pand.

Een van de meest in het oog springende ruimte van het gebouw is het entreegebied. Hierin was een flink aantal jaren geleden een receptiebalie gepositioneerd in het midden van de ruimte. Dit belemmerde een ieder die binnen kwam om in het midden van deze symmetrische entree te gaan staan en het glazen plafond (op 12 meter hoogte) in volle omvang te ervaren. Met het verplaatsen van de receptie balie zijn tevens de tourniquets meer naar de achtergrond geplaats, zodat het nu een vriendelijke en toch zeer imposante entree is en in ere is hersteld.

Veel achterstallig onderhoud en foutieve ingrepen uit het verleden zorgden voor meer aanpassingen dan in eerste instantie in de opdracht waren verschenen. Zo zijn ook de installaties van het gebouw opnieuw ontworpen naar de hedendaagse behoefte en weggewerkt in de bestaande structuren van het pand. Daarnaast zijn er nieuwe plafondeilanden ontworpen voor de grote verdiepingsvloeren die het mogelijk maken de indeling door de jaren heen aan te passen naar gebruik. De plafondeilanden waarvan we met een standaard startte heeft geresulteerd in 26 varianten. Allen op maat van dit ogenschijnlijk ritmische pand.

De omvang van het gebouw zorgt ervoor dat er een bezetting van 540 personen mogelijk is, met daarnaast een volledige bereidingskeuken, een uitgiftegebied met zitgelegenheid, een koffiebar, diverse vergaderruimten en onderzoekskamers. Ook is in de kelder van het pand een fitness gerealiseerd.

 

Neem gerust contact met ons op

Neem contact op

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren.

U kunt alle cookies accepteren of de instellingen aanpassen om uw voorkeuren te wijzigen. Meer informatie vindt u in onze Cookieverklaring.

Aanpassen